BESPLATNA DOSTAVA UNUTAR HRVATSKE ZA SVE NARUDŽBE

Valuta:

Uporaba pluta

Pluto kao sirovina je u uporabi od prapovijesnog doba. Već cca. 3000 godina p.n.e. pluto se koristilo i Kini, Egiptu, Perziji, Babilonu kao materijal za izradu ribičkih plovaka. U grobnicama faraona pronađeni su komadići odlično očuvanog pluta, koje je osiguravalo termičku stabilnost mumije. U antičkom Rimu u IV. st. p.n.e. od prirodnog pluta su se izrađivale plutače za označavanje plovnih zona, čepovi za bačve za vino i ulje, ženska obuća i krovni pokrovi.

Ali u najvećoj mjeri antički svijet je cijenio pluto zbog njegovih hermetizirajućih svojstava. Činjenicu da nepropusnost plutenog čepa je bila savršena potvrđuju brojne arheološke iskopine. Netaknuta amfora pronađena u prošlom stoljeću u Efezu, koja je bila zatvorena plutenim čepom, odležala je više od 20 stoljeća i dalje je bila napunjena vinom. Također među ruševinama Pompeja, uništenih erupcijom Vezuvija, arheolozi su iskopali amfore pune vina. Ovi primjeri dokazuju da je pluto iznimno trajan materijal, otporan na djelovanje brojnih faktora: mikroorganizama prisutnih u tlu, morske vode i sl.

U današnje vrijeme izolacijska i hermetička svojstva pluta se najviše koriste u vinarstvu, gdje se koristi više od 80% svjetske proizvodnje pluta i poseže se za najkvalitetnijim vrstama pluta. Ostalih 20% proizvodnje pluta troši se u građevinarstvu, udičarstvu, sportu, za proizvodnju uredskog i kućnog pribora, proizvodnju plovila, ribarstvo, plovidbu (za označavanje plovnih područja i puteva), spašavanje na vodi, auto industriju, vojnu industriju, zrakoplovstvo i zrakoplovno jedriličarstvo, izradu glazbala, obućarstvo, proizvodnju namještaja i dr.
Plaćanje na siguran način
Jeftina dostava
Vrhunska kvaliteta
Zaštita potrošača